,
Rökig Irländsk Whiskey
1661 beskattades whiskeyn hårt vilket ledde till att
illegala destillerier dök upp lite här å var på ön. Connemara regionen var en utmärkt plats för
dessa olaga entreprenörer, dock fanns ett bekymmer… hur man skulle torka malten utan att
det märks för mycket.
Så malt torkades i små mängder på många platser i
både hem och stall.
Malt snabbtorkades också i vissa fall med brinnande
torv som också gav whiskeyn rökig doft och smak, den whiskeyn kallades Poteen Flavoured och lagrades
aldrig några längre perioder på fat.
Rökiga whiskeyns fall…
Många Irländska destillerier låg vid kanaler så kol
transporter med båt och användandet av kol i processen på destillerierna blev
både enklare och billigare än torv vilket tog död på den lilla rökiga whiskey
tradition som fanns på Irland.
Cooley har med Connemara whiskyn återskapat
den rökiga tradition som en gång fanns på ön.
Enligt sägen var det Keltiska munkar i ett kloster
på Irland som startade det hela under 700 talet då de framställde ett destillat
som skulle användas till parfym för att dölja alla stinkande odörer. Man hade
ju inte dusch och tvål så som vi har idag att ta till varje dag.
Men snart upptäcktes att man hade mycket roligare
bakom klostrets murar om man istället drack denna after shave.
Ryktet spred sig blixtsnabbt och mycket snart tillverkades en mångfald med
varianter av denna dryck som fick namnet Uisge Beatha – livets vatten.
500 år senare tog Keltiska missionärs munkar med
sig denna dryck till Skottland.
Skottarna började snabbt förädla denna dryck till
det som vi idag kallar whisky… vidare så tillkom senare också konsten
att lagra på fat.
Så även Skottarna erkänner irländarna som
innovatörer men hävdar att:
“They may have invented it
but we perfected it”
I slutet av 1700 talet fanns det mer än 2000 pannor
på Irland (de festa illegala) och år 1887 fanns det 28 destillerier och 1966
bara fem kvar.
På Irland gjordes fram till 1989 bara en enda
maltwhiskey – Bushmills malt
Innan Cooley destillery körde sin första destillering som sedan såldes
som maltwhiskeyn Tyrconnel Pure Pot Still Single Malt
1992 3yo, numera säljs den som 6yo men
tanken är att den ska säljas ännu äldre.
Traditionell Irish Pot
still (1800 talet)
40% malt, 30% korn, 15% havre, 10% vete,
5% råg.
Denna ”öl” destilleras i koppar panna
Tidigt 1900 tal togs rågen och veten
bort ur receptet och på 60 talet togs även havren bort.
Idag görs Pure Pot Still på 40%
malt och 60% omältat korn, 50-50 förekommer också.
Eftersom spriten till en början blev skarp av det omältade kornet så blev det en nödvändighet att destillera
tre ggr.
Pot still är således en blandning av mältat och omältat korn som inte
ska förväxlas med single malt eller pure malt.
Magnus Olsson Åkerlund
Resultatet av omröstningen om kvällens bästa.
Glas 1:a 2:a 3:e sum rank
1 3 6 11 32 4:a Jameson
18y Master Selection
2 7 6 7 40 5:a Midleton Very Rare 2007
3 10 7 7 51 2:a Bushmills
1608 Anniversary Edition
4 5 4 5 28 6:a Highland Park 18y
5 5 16 1 43 3:a Connemara
cask strength
6 11 7 9 56 1:a Connemara
15y The Whisky Fair
Provningsnoteringar Per Eriksson
Jameson 18Y 40%
Doft:
Blommor, frukter, godis, sötma, kryddig, komlex, persika, mycket bra
Smak:
Blommor, frukt, ek, tanin,
choklad
Eftersmak: Lång, frukt,
persika, choklad
Poäng:
87
Midleton 2007 40%
Doft:
Sötma, honung, komplex, ek, mycket fin
Smak: Ek, torv,
komplex, honung, sötma, taniner
Eftersmak: Lång, ek,
torv, söt, honung
Poäng:
89
Bushmill 400Y 1608 46%
Doft:
Ung, spritig, frukter, äpplen, viss sötma, choklad
Smak: Tunn, choklad,
lätt ek, frukter, viss besvikelse jämfört med doften
Eftersmak: Medellång, choklad,
kryddor
Poäng:
83
Connemara peated 57,9%
Doft: Rök, sötma,
frukter, jod, medicin, spritig, maltig
Smak: Rök, sötma,
spritig, ung, viss sälta, frukt, godis, malt
Eftersmak: Medellång, sötma,
godis, frukt
Poäng:
84
Connemara peated The Whiskyfair
1992 50,5%
Doft:
Sötma, honung, lätt rök, choklad, sälta ?
Smak: Söt, rök, ljus
choklad, godis, vanilj, mycket söt
Eftersmak: Söt, vanilj,
lätt rök, frukter
Poäng:
86